Geplaatst op

De zin en onzin van coronaproof trakteren

Wat zegt de GGD over coronaproof traktaties?

Tijdens de lockdown,  toen de scholen dicht waren en het er op leek dat het helemaal afgelopen zou zijn met mijn traktaties vreesde ik voor het voortbestaan van mijn webshop. Veel mensen kregen twijfels en vroegen zich af of het nog wel verantwoord om door te gaan met zelfgemaakte traktaties. Met een zelfgemaakte traktatie loop je immers meer risico dan met  een zak dinokoekjes uit de winkel.

Maar na enige tijd ging ik steeds meer inzien dat die angst en dat risico volledig onterecht zou kunnen zijn. Dit werd versterkt doordat ik veel van mijn collega’s met vergelijkbare webshops gewoon door zag gaan, echter wel met een aanvullende mededeling: coronaproof. Ik dacht meteen dat ga ik ook doen, maar er knaagde iets aan mijn geweten dat ik eerst wilde oplossen. En dat is de vraag: klopt dit nu eigenlijk wel? Kun je zoiets echt vermelden zonder dat dit onderbouwd is….?

En,  net als aan het begin van mijn carrière als ‘traktatiespecialist van Nederland’* in 1996 ging ik daarom te rade bij de GGD. Ik werd er indertijd heel gedegen te woord gestaan en die ervaring had ik deze keer opnieuw, toen ik Kim Kardux van het specialistenteam van de GGD Holland Midden sprak. Ik stelde haar de volgende vragen.

  1. Is er wel eens iemand besmet door een zelfgemaakte kindertraktatie? Kim: Nee, dat is volgens mij nog nooit gebeurd.
  2. Is er een grote kans om corona de verspreiden met een zelfgemaakte kindertraktatie? Kim:  Nee, de kans is heel erg klein, nihil. Heel dichtbij de 0 %. De kans om besmet te worden is ook vele malen groter door contact met iemand te hebben die corona heeft.
  3. Het risico is dus niet helemaal uitgesloten? Kim: Dat klopt. Als degene die de traktatie in elkaar zet corona heeft en hoest op de traktatie kan het virus in theorie op een traktatie blijven zitten en mogelijk kinderen besmetten, hoe klein die kans ook is.
  4. Hoe kan ik zorgen dat de traktatie echt coronaproof is? Kim: Door goede handhygiëne en niet aan je gezicht te zitten of hoesten op de traktatie. Om dat helemaal te voorkomen kun je een monddoekje en handschoenen dragen tijden het in elkaar zetten van de traktatie.
  5. Is er verschil in risico tussen een zelf gebakken of zelf geknutselde kindertraktatie met  voorverpakt lekkers er in? Kim: Nee, dat maakt qua risico helemaal niets uit.

Met deze antwoorden werd ik een stuk wijzer. En jij hopelijk ook. De conclusie die je uit de antwoorden van de GGD mag trekken is dat je je kind met een gerust hart kan laten trakteren op een zelfgemaakte traktatie. Zolang je de bekende hygiëne regels maar in acht neemt. En het maakt niets uit of die traktaties dan zelf gebakken of zelf geknutseld zijn.

Zijn de traktaties uit de webshop van Geny Trakteert daarmee coronaproof? En mag ik dat stempel pontificaal gebruiken in mijn webshop?

Mijn antwoord daarop is: ja, alle hygiëne regels worden in acht genomen bij de productie en de logistiek van de traktaties (printen en verzenden). Op het moment dat je ze ontvangt zijn ze dus corona vrij.

Ik wens jou en je kind dus onverstoorbaar veel plezier met trakteren!

Vrolijke groet, Geny

.*J/M vakblad voor ouders noemde ‘traktatiespecialist van Nederland’, toen ik er 9 jaar de maandelijkse traktatietip verzorgde.