Geplaatst op

Steek jij de Olympische Vlam aan bij de komende winterspelen?

Olympische vlam doorgeven met fakkel traktatie

Wat zijn ze goed hè, die Nederlandse sporters in Beijing? 42 zijn het er maar liefst verdeeld over zeven sporten. Ben je ook zo trots? En zou je dat gevoel over onze Olympische sporthelden ook thuis willen hebben?olympische vlamolympische vlam

 

 

Dat kan met deze olympische fakkel

Ben je binnenkort jarig? Dan vind je het misschien leuk om van de Olympische vlam een sportieve traktatie te maken. Hoe leuk is het om deze traktatie op je verjaardag door te geven? Maak Olympische sporthelden van al je vriendjes. Als je deze Olympische vlam gaat trakteren maak je het nog spannender?

Wil je meer weten over de Olympische gedachte en de Olympische vlam?

Van 3000 tot 1600 jaar geleden werden elke vier jaar Olympische Spelen gehouden in Griekenland. Alleen Griekse mannen mochten meedoen. Het sporten werd toen vooral gezien als voorbereiding voor een oorlog. En de mannen deden alleen maar mee om te winnen.

Hoe anders is het nu.

De Fransman Pierre de Coubertin had een droom: de Olympische spelen nieuw leven inblazen, maar dan met als doel: vrede tussen alle landen.

Sinds de spelen in 1896 weer zijn gehouden is het niet meer alleen voor mannen. Het gaat vooral om het meedoen en alle landen mogen meedoen. Elke vier jaar mag een ander land de spelen organiseren. En het gaat hierbij juist niet om oorlog te voeren, maar om elkaar beter te leren kennen zodat je begrip voor elkaar krijgt en vreedzamer met elkaar om gaat. Want: onbekend maakt onbemind. De Olympische gedachte is dan ook Meedoen is belangrijker dan winnen

Er werd ook een Olympische vlag ontworpen met vijf ringen die in elkaar overlopen. De ringen zijn de vijf werelddelen. Met de vijf kleuren van de ringen kunnen alle vlaggen van alle landen van de wereld geschilderd worden.  De ringen zijn het symbool van eenheid, sportiviteit en samenkomst van alle landen op aarde

En dan komen we bij de Olympische vlam

Bij de oude Grieken werd de vlam bij elke spelen al ontstoken. Toen stond het symbool voor het vermogen om het vuur te beheersen.

Nu staat het Olympisch vuur als symbool van het eeuwige streven naar  eenheid en vrede. De Olympische vlam wordt elke vier jaar in Olympia aangestoken. Vandaaruit is er een fakkeltocht met estafettelopers. Die brengen het vuur naar de plek waar de spelen worden gehouden. De volgende fakkeltocht leidt naar Parijs. Daar zal de Olympische vlam in 2024 aankomen. En tot die tijd kun jij die vlam levend houden en  overdragen aan je vriendjes en vriendinnetjes op school!

Vind jij Olympische gedachte ook zo mooi? En houd je van samen sporten?

Trakteer dan als je jarig bent (of als je een wedstrijd hebt gewonnen)  op een Olympische vlam. Je bestelt de bouwplaten in de webshop van Geny Trakteert en ze vallen de volgende dag meestal al in je brievenbus. Thuis zet je ze heel makkelijk in elkaar. Je kunt er een lekkere reep of koek in doen.

Er zijn twee verschillende Olympische vlammen:

  1. geprint op wit papier 
  2. geprint op geel papier, waar je een naam en leeftijd of een andere tekst op kunt laten drukken. 

Geef jij de Olympische vlam door?