Houd rekening met bijzondere situaties. Bijvoorbeeld kinderen die een voedselallergie of -intolerantie hebben, of uit geloofsoverwegingen bepaalde dingen niet mogen eten. Het is meestal maar een kleine moeite om de traktaties zó aan te passen dat ze toch mee kunnen doen met de rest van de groep.
Hoe pas je de traktatie aan voor kinderen met een allergie?
- Trakteer op iets anders.
- Kijk op de verpakking of het product er in zit (als het niet om een heftige allergie gaat)
- Koop een alternatief, bijvoorbeeld in een reformwinkel.
- Vraag de leerkracht (of ouders) om advies. Zij zullen graag helpen met het kiezen van een goed alternatief. Zij hebben vaak ook merkartikelenlijsten. Deze zijn bij veel diëten noodzakelijk, omdat vooral producten met samengestelde bestanddelen toch kleine hoeveelheden noot, kippenei, tarwe en dergelijke kunnen bevatten, zonder dat dit op de verpakking vermeld wordt.
In het boek ‘Nieuwe kindertraktaties’ staan heel veel dieettips. Bovendien staat bij elke traktatie of deze geschikt kan worden gemaakt voor de meest voorkomende diëten. Gelukkig kan dat bij vrijwel alle traktaties.
Cakejes
Traktaties met cakejes doen het altijd goed. Toch moet je rekening houden diëten. Daarom volgen hier enkele tips voor de meest voorkomende diëten:
- Glutenvrij dieet: bak de cakejes met glutenvrije bloem. Let er op dat al het keukengerei schoon is en er dus geen glutenresten aan zitten. Zelfs daar kunnen kinderen veel last van krijgen.
- Kippeneivrij dieet: voeg custardpoeder en water aan het beslag toe in plaats van een ei. Raadpleeg een dieetkookboek voor de juiste verhoudingen.
- Koemelkvrij dieet: gebruik voor het beslag margarine volgens de koemelkvrije merkartikelenlijst.
Ook een noten- en pindavrij dieet komt regelmatig voor. Dit dieet lijkt eenvoudig, maar veel koekjes, zoutjes en snoep bevatten kleine hoeveelheden noot en pinda.
Kleurstoffen
Een kleurstofintolerantie komt volgens het Voedingscentrum slechts zelden voor. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, bestaat een kleurstofallergie overigens helemaal niet. Op zich is er dus weinig bezwaar tegen om kleurstoffen te gebruiken om traktaties te verfraaien. Deze zijn te koop in reformzaken, kookwinkels, delicatessenzaken en in sommige grote supermarkten.* Kleurstoffen met een E-nummer zijn door de EG goedgekeurd; het betekent dat ze uitgebreid onderzocht zijn op bijwerkingen of vervuilingen. Uit de E-nummers is niet af te leiden of het om kunstmatige of natuurlijke kleurstoffen gaat. Als u die laatste liever gebruikt, informeer hier dan naar in de winkel. Er bestaan in elk geval zwarte, rode, oranje en groene natuurlijke kleurstoffen. Of gebruik bijvoorbeeld cacao.