Algemene tips

Trakteren op school (en thuis)…. Snoep of kaas?

Het is voor alle kinderen een feest als er op school getrakteerd wordt. Vooral van snoep worden heel veel kinderen blij! Maar de scholen zijn daar geen voorstander van. Om goede reden. In de tijd dat mijn kinderen nog op de basis school zaten las ik in het schoolreglement deze tekst:

“Wij verzoeken u zeer dringend niet op snoep te trakteren!”

Vervolgens worden er enige suggesties gedaan voor gezonde alternatieven: kaas, worst, appel, mandarijn etc.

Twee uitersten: “gezond” en “ongezond” lijken met elkaar te strijden. Ik denk dat het vooral voor de kinderen fijn is als die twee vrede sluiten. En dat is gemakkelijker dan je misschien denkt. Bijvoorbeeld door iets voedzaams te combineren met een beetje snoep. Voorbeelden: fruit, kaas, rozijnendoosjes, cakejes of soepstengels doe je samen met een snoepveter, een zure mat of een dropmatje.

Eerder las ik als we de richtlijn van het Voedingscentrum:
‘Hartig of zoet? Als er rekening wordt gehouden met de grootte van de traktatie en het moment van uitdelen, is een zoete traktatie een prima keuze. Juist hartige traktaties zoals chips, blokjes kaas of worst bevatten veel (verzadigd) vet en calorieën.’

Algemene traktatietips anno 2018  van het Voedingscentrum

  • Een cadeautje, zoals stuiterballen, potloden, fluitjes, stickers, kleurboekjes of bellenblaas.*
  • Groente en fruit in een leuk jasje.
  • Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten, zoals een doosje rozijnen, een handje naturel popcorn, soepstengel, een stukje peperkoek, een mini-eierkoek of een minirolletje of zakje met kleine (suikervrije) snoepjes of dropjes.

* Veel traktaties in de webshop zijn naar believen te vullen met kleine  cadeautjes of gezonde lekkernijen.

Wat vindt de school van traktaties

Waarschijnlijk heb je dit al gedaan: informeren bij de school wat kan en mag en wat misschien beter vermeden kan worden. Altijd goed om de volgende puntjes even na te lopen:

  • Wat is het beleid wat betreft traktaties?
  • Is het de bedoeling dat ze ook iets meenemen voor alle overige juffen en meesters?
  • Met hoeveel kinderen moet je rekening houden?
  • Wat is de beste dag voor je kind om te trakteren?
  • Wat doe je als er meerdere traktaties op een dag zijn?
  • Zijn er voorschriften uit andere culturen die invloed kunnen hebben?
  • Zijn er ook kinderen die iets niet mogen eten? Zo ja: lees deze dieettips.

Kies een traktatie die past bij de leeftijd

Het spreekt voor zich, maar houd bij de traktatie rekening met de leeftijd van de kinderen. Dat betekent ondermeer dat je peuters geen traktatie met satéstokjes, cocktailprikkers e.d. moet geven. Maar ook dat je de traktatie beter niet te groot kunt maken bij kleine kinderen. Een donut bijv. is geschikter voor een bovenbouw leerling en rozijntjes, rijstwafels en soepstengels zijn vooral leuk voor peuters en kleuters.

Gezond trakteren

Natuurlijk doen we er veel aan om ook op gezondheid te letten als we traktaties verzorgen. Op de pagina gezonde traktaties lees je een aantal mogelijkheden. In de webshop vind je royale keuze voor gezonde traktaties die je kunt bestellen.

Hetzelfde trakteren

Geef ieder kind dezelfde traktatie. Als je de kinderen laat kiezen uit een traktatie is dat vervelend voor de kinderen die als laatste aan de beurt zijn. Ze zijn bang dat hun favoriete traktatie al weg is voor zij mogen kiezen. Dat zou zomaar voor de nodige onrust kunnen zorgen in de klas en dat is het laatste wat je wilt. Hoe los je dit op?

Kinderen vinden het geweldig spannend als ze niet weten wat er in de traktatie zit. Dan vinden ze het veel minder erg dat ze iets anders hebben dan hun klasgenootje(s). Ze hebben even veel kansen gehad en dat vinden kinderen (ook) heel belangrijk!

Traktatie van tevoren klaarmaken

Natuurlijk wil je de dag dat je kind gaat trakteren zo veel mogelijk klaar hebben.

  • Knutseldingen kunnen altijd lang van tevoren gemaakt worden. Tenzij je gebruik maakt van een voorverpakt artikel (zakje of pakje) vul je de traktatie op de dag zelf.
  • Fruit traktaties in de schil en waar niet in geprikt is kun je meestal de dag voordien al helemaal af hebben.*
  • Kaas traktaties kun je het beste in de koelkast bewaren. Als kaas gecombineerd wordt met snoep of glazuur kan het daarna niet meer of heel kort in de koelkast worden bewaard. Anders wordt de traktatie waterig.

* Vrijwel al Geny’s traktaties met fruit zijn geschikt om langer van tevoren te maken. Het besprenkelen van bijvoorbeeld een appel of banaan met citroensap voorkomt niet altijd dat de traktatie toch bruin wordt. De meeste kinderen vinden het dan meestal niet meer lekker. Daarom laat Geny het fruit heel.

Traktatie vervoeren

Bedenk van tevoren hoe je de traktatie gaat vervoeren. Is dit erg lastig? In sommige gevallen is mogelijk om de traktatie op school af te maken.